Subnavigatie

X

B&W van Amsterdam heeft ingestemd met het ontheffingsbeleid voor Amsterdamse museumbussen

Het college van B en W heeft, in haar vergadering van 20 maart 2018, ingestemd met één ontheffingenbeleid voor de milieuzones bestel, taxi en autobus. In dit beleid worden enkele wijzigingen opgenomen zoals een nieuwe ontheffing voor Amsterdamse museumbussen en museale legervoertuigen naar aanleiding van een motie die door de gemeenteraad van de hoofdstad was aangenomen.

Het heeft de Vereniging ESO veel inzet en uithoudingsvermogen gekost om, tussen oktober 2016 en april 2018, zover te komen maar het resultaat mag er zijn. In het Gemeenteblad, waarin de publicatie van het B&W-besluit plaatsvond, worden de Amsterdamse museumbussen zelfs beschreven als “beschermingswaardig” en “tot het mobiele erfgoed van Amsterdam behorend” en dat biedt daarmee een belangrijke erkenning voor alle brieven, mailtjes, inspraak en gesprekken die wij, mede namens de FEHAC, in Amsterdam hebben ingezet. Dat deden we zowel voor de leden van onze Vereniging ESO als voor de andere betrokken OV-musea die daarmee de mogelijkheid houden om dit unieke Amsterdamse mobiele erfgoed te tonen in het straatbeeld waarin het oorspronkelijk heeft gefunctioneerd en waarin het blijvend thuis hoort.

Er is in Nederland al veel te doen geweest over milieuzones en de beperkingen die deze opleggen aan het mobiele culturele erfgoed en die met wisselend succes bij de rechter zijn aangevochten. Wij hebben de weg gekozen van het overtuigen van de politiek dat Amsterdam de unieke collectie stads- en streekbussen uit het verleden die vele jaren lang, zeker toen het autobezit nog niet zo algemeen was als nu, werd ingezet om het openbaar vervoer te verzorgen van, naar en in de hoofdstad niet zo maar kon verbannen, dat het echt anders moest en zijn er in geslaagd de gemeenteraad daarvan te overtuigen. Het stemt tot tevredenheid dat het college van B&W deze wens van de raad heeft gehonoreerd en in beleid heeft vastgelegd. Wij zijn trots op dat het ons, als Vereniging ESO, is gelukt om dit resultaat te bereiken.

Alle informatie over de ontheffingsregeling voor Amsterdamse museumbussen vindt u op de site van de gemeente Amsterdam.

Dit vind je misschien ook leuk