Subnavigatie

X

50 jaar Standaard Streekbus

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste standaard streekbus op de weg verscheen. Van 1967 tot 1988 werden er talloze bussen van dit model gebouwd. Hoewel de naam standaard streekbus doet vermoeden dat alle bussen gelijk waren, was dit toch niet zo. Het type bus verscheen in vele uitvoeringen op de weg en domineerde het straatbeeld in vrijwel geheel Nederland vele jaren. Haast iedereen maakte wel eens een ritje in deze bussen. Voor school, werk, een vakantie in eigen land of misschien wel als chauffeur.

Na hun actieve dienst waren veel bussen van dit type echter nog lang niet versleten. Vele bussen kregen een tweede leven. In het buitenland, bijvoorbeeld in Cuba, maar ook in Nederland. Vele standaard streekbussen zijn in ons land voor museale doeleinden bewaard of worden tegenwoordig op een andere manier gebruikt.

Op zaterdag 10 juni 2017 stond de Vereniging ESO, de vereniging van museumbuseigenaren, in samenwerking met haar leden en andere eigenaren van standaard streekbussen stil bij de vijftigste verjaardag van dit type bus. We deden dit in Zwolle. Op het garageterrein van Syntus kwamen die dag zo veel mogelijk standaard streekbussen die zich nog in Nederland bevinden bij elkaar. De bussen waren hier uiteraard te fotograferen, er werden rondritten gereden en er was onder andere een leuke OV-markt.

De gehele dag reden er pendelbussen tussen het NS station, en de garage van Syntus.

 

Dit vind je misschien ook leuk